Thema 2017

De Schaduwkant van Democratie

Er is een trend gaande in de westerse democratieën. De gevestigde orde wordt steeds vaker uitgedaagd en in sommige gevallen verslagen door partijen aan de extreem linkse en rechtse kanten van het politieke spectrum. Op 10 mei, de dag van het PiP Congres 2017, weten we hoe deze strijd is uitgevochten in Nederland en Frankrijk. Ook in andere delen van de wereld heeft de democratie met deze trend te maken. We herinneren ons allemaal nog de Brexit en de verkiezing van Donald Trump. Allemaal heldere signalen dat een groot deel van de bevolking het graag anders ziet, maar is dit deel eigenlijk wel de absolute meerderheid? Zijn we niet in een situatie beland waarin perceptie en wie het hardst kan schreeuwen bepalen welke keuzes gemaakt worden?

De media komen er niet uit. Wat zijn nou positieve en negatieve ontwikkelingen voor de democratie? Plato en Aristoteles schreven in hun tijd al over de tirannie van de meerderheid: 

Op plaatsen waar de wetten niet soeverein zijn, daar krijgen volksleiders hun kans. Het volk wordt dan tot een alleenheerser, één persoon samengesteld uit velen, want de meerderheid is er soeverein, niet als individuen maar als collectief. … zo’n volk … streeft als elke alleenheerser naar alleenheerschappij, doordat het zich niet laat regeren door de wet. Het gaat trekken vertonen van een despoot … de vorm van alleenheerschappij waarmee dit volksbewind te vergelijken is, is de tirannie.

Winston Churchill omschreef democratie ooit eens als “(…) the worst form of government except for all those others that have been tried. Democratie kent zo ook haar schaduwkanten en problemen, maar wat is deze schaduwkant eigenlijk? Of is dit helemaal niet de juiste benaming van de huidige ontwikkelingen en floreert de representatieve democratie meer dan ooit te voren? Wat is eigenlijk überhaupt de huidige staat van onze democratie?

Kom voor al je antwoorden op deze vragen en nog veel meer 10 mei naar het PiP Congres! Juist in deze onzekere en globaliserende wereld dient de politicoloog immers zijn perspectief te verbreden! Mis het niet, mobiliseer je medestudent en tot 10 mei!

Advertenties